TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ZDROWE Truskawki są drinkiem z bliskich owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ZDROWE

 

Nie jedynie świetnie smakują, ale jednocześnie są korzystny wpływ na swoje zdrowie. Niektóre z korzyści jakie wykonywa jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają zagrożenie chorób serca,
mają służenie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety efekty te potrafią stanowić też szkodliwe.

Substancje zdrowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to klasyczne źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek spotyka się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy oraz witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A i E oraz szereg składników mineralnych, w ostatnim fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie działają na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe działanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz pomaga pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają intensywny czerwony kolor).

Truskawki zatem w 90% woda, oprócz której produkty zawierają sporo błonnika, węglowodanów oraz białka. Posiadają znacznie mało kalorii – 100 g porcja to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we krwi

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we krwi. Racja ta wychodzi z ochronnego działania owoców na kształt krążenia. Truskawki aktywizują białka, zapobiegające nie ale przed chorobami układu krążenia, ale jednocześnie zmianami poziomu cukru we krwi.

2. Chronią przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który tworzy robienie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a ponadto powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na pewnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa jeszcze na wzrost wartości antyoksydantów we krwi, tym jednym wzmacnia system odpornościowy. Czynniki te zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału i innych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed chorobami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie działają na istnienie i książkę nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości odkażające i bakteriobójcze co czyni, że oczyszczają swój układ z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i organizuje procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i zwiększając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima przydatny istnieje w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale te trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki obecnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają zatrzymywaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają dobrze na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g zawiera ok. 0,7 mg ), także bogatej porcje witaminy C, ułatwia zmienianie tego tematu. Dlatego mówi się wegetarianom i kobietom, jedzącym mało mięsa zaraz po jedzeniu wielkich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z artykułów roślinnych wynosi jedynie kilka procent).

9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV

Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich powodować może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że potrafi więc stanowić zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole powstające w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność koncentracji i kształcenia się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co jest bardzo obowiązujące w prowadzeniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ KONCENTRACJĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą powodować nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia potrafi być poważne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą powodować się do powstania reakcji alergicznych i robić bóle głowy. Ważne jest, by przyciągać uwagę na pochodzenie owoców, odradza się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą prowadzić uczulenia.

Niektórzy mogą posiadać alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie przekazuje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na maksymalną ich zawartość w efektach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna osoby i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie sugeruje się ich kosztowania osobom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo dostępne również niezwykle modne w polskim regionu, sezon rozpoczyna się pod koniec maja i żyje przez wszystek czerwiec. Można się nimi jeść bez końca, albo wykorzystać w kuchni na liczne klucze do deserów, wypieków, koktajli, soków czy materiałów do własnej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments